Ode aan Sevilla: Waarom de stad op mijn stedenpodium komt

De stad die Porto van de troon stoot als mijn favoriete Europese stad moet nog gesticht worden. Sevilla komt wel al mee op het voorlopige podium. De Andalusische hoofdstad is een openbaring. Een fantastische eetcultuur vol Spaanse klassiekers, een immer stralende zon en interessante bezienswaardigheden met klinkende namen als La Giralda en vooral Metropol Parasol.

Natuurlijk, met 4 dagen lang maximumtemperaturen rond de 30 graden kan er weinig mislopen. Maar Sevilla doet het toch maar mooi, Porto benaderen. En wel om deze redenen:

1. Culinaire tapastoppers

We reizen om te eten. Iets in die aard zeggen mijn ouders soms toch. En dus vliegen de tapas vlotjes naar binnen. Albondigas, tortillas, gazpacho, en nog andere dingen waarvan ik de naam niet heb kunnen onthouden.

Hoeveel tapas je moet eten om genoeg te hebben? Volgens het vrouwtje in bodega nummer één heb je met 2 tapas genoeg. Volgens het meneertje in bodega nummer 2 heb je met 3 tapas genoeg. Volgens de ervaringen van Gaat Eens Voets is een minimum van 5 tapas het absolute minimum. Tip: een tortilla vult goed!

2. Tinto de verano

Om maar even in de culinaire sfeer te blijven. Collega-bloggers zijn er lyrisch over, dus ik heb mij er ook eens aan gewaagd zonder te weten wat het precies is. De eerste gok was een cocktail van rode wijn, gin en bloedappelsiensap. Een beetje overdreven, want eigenlijk is het gewoon rode wijn met sprite. Klinkt niet fancy, maar onder een stralende zon is het echt wel een verfrissende aperitief.

3. Cristóbal Colón

Oftewel Christoffel Columbus. Jazeker, de #historynerd in mij komt ook in Sevilla naar boven. Het machtigste gebouw van de stad is zonder twijfel la catedral. De op één na grootste kathedraal van Europa was tot 1248 een mezquita, oftewel moskee. De toren naast de kathedraal was tot datzelfde moment een minaret. Volgens mij nog goed te zien aan de bouwstijl. Wie de klim naar de top van de ex-minaret overwint, wordt -met licht opgelopen hartslag- getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad.

In het midden van de kathedraal gaat ook mijn geschiedenishartje sneller kloppen. In een bombastisch graf liggen de overblijfselen van meneer Columbus.

4. Santa Cruz

Smalle steegjes, kleurrijke binnenpleintjes, her en der waterpijpende mannen, tientallen theesoorten die op straat verkocht worden. Na elk smal steegje volgt een nieuw gezellig pleintje met bijhorende bar. Santa Cruz heeft iets weg van Marokko gecombineerd met Latijn-Amerika.

Te vermijden in de voormiddag wegens overdreven veel groepsbezoeken.

5. Metropol Parasol

Het meest controversiële bouwwerk ooit beklommen door Gaat Eens Voets. En het is best te begrijpen dat de bouw zo controversieel is/was. De beste manier om de houten constructie te omschrijven is “een 25 meter hoge kruising tussen een paddenstoel en octopus”.

Maar ik ben dus een grote fan. Architecturaal is het een meesterwerk en het uitzicht is zowel uniek als betoverend. En de entree is echt een lachertje: 3 euro, inclusief een drankje.

6. De overige bezienswaardigheden

Dat zijn er nog wel wat. Zoals Real Alcázar de Sevilla, het oude koninklijke paleis. En ineens ook het meest bizarre bouwwerk in de stad dankzij de onwaarschijnlijke mengelmoes van stijlen. Ook het Plaza de Espana is zeker aan te raden, samen met het aangrenzende Parque Maria Luisa. Dichter bij de rivier met de welklinkde naam Guadalquivir zijn ook de Torre del Oro en stierenarena La Maestranza aanraders.

7. De Appelsienen(geur)

Zo speciaal zijn appelsienen inderdaad niet. Maar om ze op zowat elk pleintje van de stad aan de bomen te zien hangen… Dat is toch best wel uniek om als Belg mee te maken. Ook de sporadische appelsienenwalm kan ik wel appreciëren.

Bezocht: Mei 2016

Duur: 4 dagen

Verblijf: The Spot Central Hostel

 

Advertisements

4 comments

  1. Haha, leuk dat je zo’n fan bent van Porto en Sevilla toch enigszins in de buurt komt. Ik zou de stad ook graag eens met eigen ogen gaan zien! Lijkt me echt prachtig.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s