Boliviaanse bussen overleven in 7 stappen

De bus. Op een hop-on-hop-off na is het een fantastisch en goedkoop transportmiddel. Maar in Bolivia -en bij uitbreiding misschien heel Zuid-Amerika- is het toch nog net iets avontuurlijker dan in Europa. Kom een Boliviaanse busreis heelhuids door met deze tips.

1. Lees op voorhand wat reviews

Een bloedserieuze tip. We hebben er zelf geen ervaring mee, maar er worden vaak verhalen verteld over dronken en/of levensgevaarlijke chauffeurs. Nee, bedankt.

2. Krimp een beetje

Bolivianen zijn kleiner dan de gemiddelde Europeaan. De Boliviaanse bussen zijn op maat van Bolivianen en niet op maat van Europeanen. Mensen die groter zijn dan 1,80 meter kunnen in de problemen komen.

3. Kijk ‘s nachts niet naar buiten

Of je zal de rest van de rit de slaap niet meer vatten. Bochten worden naar hartenlust afgesneden, snelheidsbeperkingen worden gezien als richtlijnen. Als je toch niet kan slapen blijf je best op het scherm van je smartphone of e-reader.

4. Voorzie voldoende eten en drinken

Als je pech hebt, krijg je geen eten op de bus. Als je nog meer pech hebt, krijg je twee halfkoude kippennuggets, slappe frietjes en een plastieken lepel om dit feestmaal binnen te spelen.

Voorzie zelf dus iets om te eten en te drinken. Neem zeker genoeg drinken mee. Een halve liter bleek ruim onvoldoende voor een busrit van 15 uur.

5. Vermijd de nationale feestdag

Want als je net tijdens een ceremonie aan de grensovergang bent, sta je daar een half uur met je duimen te draaien omdat de grens gesloten is. De Boliviaanse nationale feestdag wordt op 6 augustus gevierd.

IMG_1908
Een gesloten grensovergang tussen Bolivia en Peru.

6. Laagjes aantrekken

’s Nachts kan het koud worden in de bus. We hebben ons meermaals moeten wapenen tegen een ijskoude wind die door kieren en spleten tot binnen wist te komen. Vermijd daarom een plaats bij het raam op een nachtbus. Overdag kan de temperatuur dan weer tropisch hoog oplopen. Voorzie dus laagjes.

7. Verwacht het onverwachte

Zoals in het pikkedonker uit de bus moeten om een zijarm van het Titicacameer over te steken per boot. Iedereen moet uit de bus omdat de bus anders te zwaar is voor de overzetboot. Wat was ik blij toen ik dat nieuws hoorde.

 

 

Advertisements

3 comments

  1. Nog nooit een bus genomen in Zuid-Amerika, maar ‘t is zeker niet het eerste gelijkaardige verhaal dat ik hoor 🙂 Heelhuids teruggekomen wel precies 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s