Reistips

Kalmthoutse Heide in bloei, Antwerpse weekendtip

In augustus staat de Kalmthoutse Heide in bloei. Het is dan een uitgestrekte paarse pracht in een uitgestrekt gebied. Waar begin je dan aan een wandeling? Ik help je op weg met mijn succeservaring tijdens een avondbezoek!

Ik kies voor het toeristisch onthaal van Visit Kalmthout als mijn toegangspoort tot de heide en volg om te beginnen de wandeling met het schapensymbool. Het leuke aan deze wandeling? Paarse pracht genoeg, maar ook nog meer variatie dan enkel maar de bloeiende heide. Bospaden brengen me naar waterpartijen en zandvlakten met plukken paars.

Al snel vang ik de eerste glimpen op van de Kalmthoutse Heide in bloei onder een dalende zon.

Kalmthoutse Heide in bloei

Avond = rust

Ik heb me laten vertellen dat het soms druk kan zijn op de Kalmthoutse Heide. Logisch, want het is een goed te bereiken trekpleister op een steenworp van Antwerpen en Breda. Bij valavond is van drukte echter niks van te merken. Genieten.

Wandelaars op de Kalmthoutse Heide

Het is gezellig. De laatste gezinnen keren terug naar hun auto, enkelingen zitten nog op een picknickdeken onder een boom. De andere overgebleven zielen zijn ook fotografen of buurtbewoners die een rondje gaan joggen of (snel)wandelen. Nog een voordeel van m’n avondbezoek? Het is niet zo heet als doorgaans op een augustusdag. De koelte van de avond begint te vallen, wat enkel bijdraagt aan de rust die er over de heide hangt.

Bij m’n vorig bezoek maakte ik trouwens een ochtendwandeling over de Kalmthoutse Heide. Ook dat was een succes!

Een wandelpad door de Kalmthoutse Heide Een boom op de Kalmthoutse Heide in bloei

Duinen vol bloeiende heide

Ik moet het misschien fluisterend zeggen maar het mooiste stuk van de Kalmthoutse Heide was voor mij een stuk stiltegebied.  Dat stuk ligt eigenlijk niet op m’n bewegwijzerde route, maar de afslag (een shortcut) zag er te aanlokkelijk paars uit. Enkele boomstammen zijn speciaal geplaatst om over een draad het gebied in te stappen.

 

 

Een zandduin op de Kalmthoutse Heide in bloei

 

Het gebied dat ik beschrijf lijken zandduinen te zijn, bezaaid met paarse heide en glooiender dan je hier zou verwachten. Vroeger bleken de duinen nog hoger te zijn, maar ze werden deels afgegraven als zandwinning voor de aanleg van spoorlijnen. De weetjes waar ik voor leef. 😉

En om de locatie nog beter te maken? De brandtoren heb je hier steeds in zicht! Een zekerheid aan de horizon en meteen ook de volgende halte van de wandeling.

De brandtoren op de Kalmthoutse Heide in bloei
De nieuwe brandtoren op de Kalmthoutse Heide

Na mijn eerder weekendje in Kalmthout, is dit mijn vierde beklimming van de toren. En het is nog steeds indrukwekkend. Met tinten paars tussen het fellere groen heeft de toren in augustus nog een extraatje te bieden.  Het zijn enkele mooie laatste zichten om de wandeling af te ronden.

Uitzicht op een jogger uit de Brandtoren in Kalmthout

 

Bosbar

Net voor de nacht het overneemt, kom ik aan in de Bosbar. Een hippe pop-up aan de bosrand. Met een artisanaal lokaal biertje op de kaart. Niet onbekend, want ik proefde het eerder al bij Hotel Jerom. Voor mij is dit een 10/10.

Praktisch

  • Ik vertrok bij het bezoekersonthaal van Visit Kalmthout (Putsesteenweg 131) en koos daar m’n route.
  • Woon je nabij een station? Dan kan je gerust de trein nemen tot het station ‘Kalmthout Heide’. Jazeker, een eigen station voor de Kalmthoutse Heide!
  • De gekozen wandelroute was een combinatie van de symbolen ‘schaap’ en ‘rups’ en een kleine shortcut. Dat bleek een gevarieerde voltreffer. In totaal wandelde ik zo’n 6 kilometer. Met enkele fotomomenten en de beklimming van de brandtoren een activiteit van zo’n 2 uur.
  • Horeca gezocht? Nabij het bezoekersonthaal van Visit Kalmthout ligt een degelijke brasserie en nog tot eind september is de Bosbar enkele honderden meter verderop geopend.

Mijn advies? Begin in de vroege ochtend of bij valavond aan de wandeling met het symbool ‘schaap’, maar laat je onderweg leiden door wat je ziet en de splitsingen die je tegenkomt! En om af te sluiten nog wat advies over Kalmthout… Weet dat er nog meer te ontdekken valt dan enkel de Heide. Eerder ging ik er al een weekendje naartoe, met Hotel Jerom als uitvalsbasis.

Bedankt voor de samenwerking!

Deze uitstap naar de Kalmthoutse Heide kwam tot stand dankzij een samenwerking met Visit Kalmthout. Net zoals tijdens een eerder bezoek heeft de natuurbestemming Kalmthout me verrast en heeft met name de bloeiende heide indruk gemaakt. Het artikel hierboven is een eerlijke vertaling van deze persoonlijke indrukken.

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *