Reistips

Urbex en streetart in Sarajevo (Fotoreeks)

Op zoek naar streetart in Sarajevo? Of wil je even weg van de platgetreden paden? Op Trebevic, één van de heuvels rond de stad, kan je als liefhebber van streetart of als amateur urban explorer je hart ophalen.

Sarajevo is al niet de meest gangbare bestemming, en dit uitstapje net ten zuiden van het stadscentrum al helemaal niet.

Onderaan dit artikel vind je een fotogalerij. Klik op de foto’s om ze groter weer te geven.

Bobsleebaan vol streetart

In 1984 was Sarajevo gaststad van de Olympische Winterspelen. Op Trebevic zie je daar de kleurrijke restanten nog van. Door en over de resterende isolatieplaten hebben planten zich een we gebaand, maar de bobsleebaan zelf is nog duidelijk zichtbaar en volledig te bewandelen. Je doet er zo’n 20 tot 30 minuten over.

 

Bistrik Tower

Ik had dit gebouw toevallig op een luchtbeeld gezien. Het ligt niet ver van het einde van de bobsleebaan, dus gingen we op zoek. Ik moet bekennen dat we de functie van het gebouw niet precies kenden, en het leek me vooral te hebben gediend als wachtpost tijdens de Balkanoorlog. Achteraf bleek het toch een rijkere geschiedenis te hebben. Je leest er hier meer over.

Voel je je er niet comfortabel bij om het gebouw te betreden? Doe het dan niet. En als je het wel doet, geniet dan zeker van het uitzicht op de stad en de heuvels!

Hoe te bereiken?

Neem net ten zuiden van het oude stadscentrum de kabelbaan naar boven. Wanneer je het station verlaat, kan je de start van de bobsleebaan bijna niet missen. De Bistrik Tower vergt wat meer zoekwerk aan het einde van de bobsleebaan. Om terug te keren naar het stadscentrum wandel je de bobsleebaan terug op richting kabelbaan, of je wandelt in één keer door naar beneden. Dan begin je aan een wandeling van zo’n 4 kilometer door de zuidelijke woonwijken van Sarajevo. Ook eens interessant om te zien!

Op zoek naar nog meer streetart in Sarajevo? Check dan Street Art Cities.
Wil je meer lezen over Sarajevo? Klik dan door naar het artikel over de 7 mooiste plekjes van Sarajevo.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *