Het bootjesven bij mist, nabij Wortel-Kolonie in Hoogstraten
Reistips

Wandelen in Wortel-Kolonie, een tip uit Hoogstraten

Wortel-Kolonie spreekt tot mijn verbeelding. Ik ken de naam, maar ik kan me er voor mijn trip naar Hoogstraten geen beeld bij vormen. De wandeling ‘Gevangen tussen grens en groen’ loodst me door het intrigerende landschap met erfgoedlaag. Je kan dat landschap zien, maar ook horen. Ik luister tijdens het wandelen in Wortel-Kolonie naar de (nieuwe) podcastreeks over de plek. Het landschap heeft iets te vertellen.

Met een kinderboerderij, horecazaken en een escape room heeft de site van Wortel-Kolonie een hedendaagse bestemming gekregen. Leuk om een weekenddag door te brengen, maar ik kom vooral om te wandelen en om de verhalen van deze plek te ontdekken. Want mijn route van 11,3 kilometer doorkruist nu eenmaal een door UNESCO erkend cultuurlandschap.

Na een eerste majestueuze dreef te volgen daalt de temperatuur plots. Ik kom in de buurt van een waterpartij: het Bootjeven. Het is een indrukwekkende waterspiegel zoals ik er nog niet vaak eentje gezien heb. Deze setting met de opkomende zon en de mist die opstijgt uit het water is zonder overdrijven één van de mooiste plekken die ik in Vlaanderen al gezien heb. Wat een begin van de wandeling!

Het bootjesven bij mist, nabij Wortel-Kolonie in Hoogstraten

Podcastreeks Wortel-Kolonie ‘Aan de Rand van het Land’

Een informatiebord bij het Bootjesven leert me dat de bewakers van Wortel-Kolonie hier kwamen zwemmen en varen. Zoals ik al zei: het landschap heeft hier iets te vertellen. Ik zet me op een bankje en luister naar het eerste deel van de podcastreeks over Wortel-Kolonie. Verwacht je niet aan een informatieve brok, maar wel aan een goed gevonden mix van verhalen en vertellingen die heden en verleden in elkaar vlechten. Knap werk! Gaandeweg ontdek je wat er zich allemaal afspeelde in Wortel-Kolonie.

De eerste aflevering:

 

Hoe verder ik wandel, hoe meer ik verrast raak door het landschap, de verrassend wijdse zichten, het geel-groen kleurenpallet, een arsenaal vogels, kikkergebrul en zelfs een reeënjong. Plots sta je na een kilometer bospad ineens in iets wat op een savanne lijkt. Variatie genoeg.

Grensgebied

De benaming ‘Tussen grens en groen’ is niet gestolen. Een deel van de route laat je pal op de grens en knal in het groen wandelen. Een replica van een wachtpost van de dodendraad benadrukt het grenskarakter. Zo’n dodendraad stond tijdens de Tweede Wereldoorlog op nagenoeg de volledig Belgisch-Nederlandse grens.

Maar het is meer dan een fysieke grens tussen twee landen. ‘t is nabij Wortel-Kolonie ook een historische grens tussen maatschappij en de ‘marginale’ kolonie, tussen natuur en landbouw en tussen absolute rust en een landlopersbestaan vol chaos. De grens is vaak dun.

Genoeg gefilosofeerd. Over halfweg de wandeling door Wortel-Kolonie kom ik een welgekomen stopplaats tegen. Midden ten velde heeft zich een bruin café tegen de grens gepositioneerd, net aan Nederlandse zijde. De toepasselijke naam? Café in Holland. De naam doet het niet vermoeden, maar op de tap zijn voornamelijk Belgische bieren aangesloten. Een meevaller, schol!

Er rest mij nog één bijzondere halte: de landlopersbegraafplaats. Het doet een beetje denken aan een kleine militaire begraafplaats. Tussen de hoge grassen staan kruisen van vroegere bewoners van Wortel-Kolonie. Ik wandel even rond en het besef zwelt aan dat Wortel-Kolonie echt wel een erfgoedlandschap is dat iets te vertellen heeft.

Is Hoogstraten dé wandelgemeente van het jaar?

Hoogstraten is door Wandelsport Vlaanderen vzw, Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Natuurpunt en Trage Wegen genomineerd om de wandelgemeente van het jaar te worden. Mij heeft Hoogstraten alvast kunnen overtuigen. Jou ook? Breng dan hier je stem uit!

Visit (de rest van) Hoogstraten

Ook bij een eerder bezoek aan Hoogstraten raakte ik al gecharmeerd door het centrum, gedomineerd door de Sint-Katharinakerk en met een volgende UNESCO-site als must see: het Begijnhof. Ook over deze site brengt de podcastreeks je een prachtig verhaal bij. Ik kan het alleen maar aanraden. Rij bij een bezoek even naar het centrum van de Kempense stad voor een korte rondgang, lichte lunch of laatste terrasje van de dag.

Wandelen in Wortel-Kolonie, praktisch

  • Ik koos voor de wandeling ‘Gevangen tussen grens en groen‘, waarover je alle informatie kan terugvinden op de website van Visit Hoogstraten.
  • Je kan ook zelf je wandelroute samenstellen via wandelknooppunten, of andere voorgestelde routes volgen.
  • Bij Wortel-Kolonie ligt een ruime parking en voor meer informatie kan je ook terecht in het bezoekerscentrum.

 

Bedankt voor de samenwerking!

Dit artikel rond wandelen bij Wortel-Kolonie is tot stand gekomen dankzij een betaalde en vooral ook aangename samenwerking tussen Gaat Eens Voets en Visit Hoogstraten. Het artikel hierboven is een vertaling van persoonlijke indrukken.

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *